Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Металургійний комбінат «Запоріжсталь» освоїв випуск нового виду холоднокатаної сталі

Запорізькі металурги розпочали виробництво холоднокатаного рулону розмірами 1,5-2,0х1370-1500 мм із подвоєною масою та без зварного шва, яким уже зацікавилися європейські клієнти.

Запорізький металургійний комбінат групи Метінвест Ріната Ахметова та Вадима Новинського «Запоріжсталь» освоїв випуск холоднокатаного рулону розмірами 1,5-2,0х1370-1500 мм подвійної маси без зварного шва.

Як розповіли на підприємстві, першу партію нового виду прокату в кількості 3 600 тонн уже відвантажено для будівельної галузі України.

Прес-служба «Запоріжсталі» уточнила, що вже надійшов запит від потенційних споживачів із Європи.

«Вони хотіли рулони четвертого типу прокату шириною 1500 мм, але щоб вага рулону при цьому була не менше 9 тонн. Раніше ми вже робили подібну продукцію, але необхідно було переглянути технологію. Ми майже одразу почали займатися освоюванням нового виду прокату», - пояснив заступник начальника цеху холодної прокатки (ЦХП) із виробництва Сергій Кузьменко, якого цитує прес-служба компанії.

Він додав, що нову технологію було розроблено швидко: від звернення клієнта до виготовлення першої пробної партії рулонів пройшло 14 діб. При цьому уточнюється, що раніше на підприємстві випускали рулони вагою до 8 тонн та завтовшки 3,8 мм. Щоб отримати такий рулон, зварювали два маловагові рулони в лінії БТА-4 в цеху холодної прокатки і отримували рулони зі швами. Наразі технологію виробництва змінили. Нові рулони виробляють у цеху гарячої прокатки, а в цеху холодної прокатки змінюють їхню товщину. Завдяки новій технології виробництва вдалося не лише освоїти новий вид продукції, але й заощадити за рахунок її запровадження близько 1 мільйона гривень.

«Такі рулони ми пропускаємо за своїми переділами, ми їх не з'єднуємо із двох половинок одного зливка, як робили раніше, зникає обріз рулонів посередині», - пояснив Кузьменко.

Крім того, збільшилась продуктивність травильного агрегату, продуктивність прокатного табору. Також через те, що упаковка продукції відбувається не малими рулонами до 8 тонн, а великими, до 16, практично вдвічі знижуються витрати на пакування, резюмується в прес-релізі.

Як повідомлялося, металургійний комбінат «Запоріжсталь» у січні – квітні 2022 року знизив випуск готового прокату сталі на 44,1% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 630,1 тис. тонн, скоротив виплавку рідкої сталі на 45, 8% - до 721 тис. тонн та зменшив випуск товарного чавуну на 45,1%, до 830,2 тис. тонн.

У зв'язку із загостренням військових дій у регіоні з початку березня група Метінвест перевела частину обладнання «Запоріжсталі» в режим гарячої консервації. Наприкінці березня комбінат частково відновив роботу цеху холодної прокатки для виробництва та відвантаження холоднокатаних рулонів європейському споживачеві. Через місяць після вимушеної зупинки комбінат вивів із консервації обладнання та частково відновив виробництво. У квітні 2022 року комбінат працював у середньому на 50% своєї потужності.