Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

ArcelorMittal прогнозує падіння світового попиту на сталь через війну в Україні

Похмуріші перспективи споживання стали з'явилися після того, як Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз світового зростання минулого місяця.

Друга за обсягами виробництва сталі металургійна компанія світу ArcelorMittal очікує, що світове споживання сталевої продукції скоротиться цього року через проведення Росією військової спецоперації в Україні, яка уповільнює відновлення глобальної економіки після пандемії.

Попит на сталь — ключовий барометр глобального економічного зростання — впаде більш ніж на відсоток цього року, йдеться у заяві компанії у четвер. Перед війною ArcelorMittal заявляла, що 2022 року споживання залишиться стабільним або трохи зросте.

«Нині ми очікуємо, що видиме споживання стали трохи скоротитися цього року порівняно з 2021 роком», - заявив генеральний директор ArcelorMittal Адіті Міттал. «Проте ясно, що довгострокові фундаментальні перспективи для стали позитивні».

Похмуріші перспективи споживання стали з'явилися після того, як Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз світового зростання минулого місяця. Споживання в Україні та Росії значно впаде, попит у Європі також постраждає. Попит у Китаї скоротиться до нижньої межі попереднього прогнозу компанії, оскільки карантин через Covid-19 обмежує обсяги виробництва.

ArcelorMittal, будучи найбільшим європейським виробником сталі, як і раніше продемонстрував значний прибуток у першому кварталі: прибуток до вирахування відсотків, податків, зносу та амортизації склав 5,08 мільярда доларів США, що перевершило очікування аналітиків. Чистий прибуток компанії виріс на 80% і склав 4, 13 мільярда доларів за квартал.

Рекордні ціни на сталь допомогли металургам впоратися із серйозним зростанням вартості енергії та сировини. Відвантаження стали впали на 2,7% у першому кварталі, в основному через вплив війни на Україні, йдеться у повідомленні компанії. Також ArcelorMittal заявив, що «тимчасово призупинив» проект заводу з виробництва пелет у країні.