Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Метінвест не відмовляється від планів виробництва «зеленої» сталі в Маріуполі – гендиректор

Маріупольські металургійні заводи можна буде відновити та перезапустити, запустивши нові технології виплавки чавуну та сталі, які планувалося впровадити кілька місяців тому, вважає генеральний директор Метінвесту Юрій Риженков.

Генеральний директор групи Метінвест Юрій Риженков у

«Ми планували провести декарбонізацію для виробництва зеленої сталі у Маріуполі, і це все ще планується. І ми віримо в те, що зможемо це зробити, віримо в те, що зробимо це Маріуполі в Україні», - заявив Ю.Риженков.

Він також зазначив, що незважаючи на значні руйнування, грамотно проведена консервація виробничих потужностей металургійних комбінатів імені Ілліча та Азовсталі дозволить відновити виробництво сталі та металопродукції після закінчення бойових дій.

«Я вважаю, що ми можемо відновити їх, і відновлення буде двостороннім: з одного боку, ми спробуємо відновити існуючі технології, але одночасно запускатимемо нові технології, які ми передбачали та анонсували кілька місяців тому», - сказав глава Метінвесту, підкресливши, що сумнівається, що «росіяни зможуть відновити роботу цих заводів і вивести їх на значну потужність з тим, що вони мають».

 

Нагадаємо, що до 2050 року Метінвест планував виробляти всю свою сталь в електропечах з використанням заліза прямого відновлення в рамках відмови від агломерату та коксу, що скоротить викиди парникових газів на 90% порівняно з існуючим рівнем. Для досягнення вищевикладеного Метінвест мав намір щорічно інвестувати в маріупольські заводи 1,3–1,5 мільярда доларів протягом наступних 3–4 років.

Метінвест - вертикально інтегрована група видобувних та металургійних підприємств. Його підприємства знаходяться в Україні – у Донецькій, Луганській, Запорізькій та Дніпропетровській областях, країнах Європи. У Болгарії розташований завод Promet Steel потужністю 500 тис. тонн металопрокату на рік, в Італії – Metinvest Trametal та Ferriera Valsider сумарною потужністю 1,2 мільйона тонн на рік. У Великій Британії компанії належить завод Spartan UK, який може виробляти 200 тис. тонн сталевого прокату на рік.

Основними акціонерами Метінвесту є група СКМ (71,25%) Ріната Ахметова та «Смарт-холдинг» (23,75%) Вадима Новинського, які спільно управляють компанією.