Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Чилі може втратити корону найбільшого виробника міді

Виробництво міді в Чилі в січні впало до найнижчого рівня за 11 років.

Корона Чилі як найбільшого у світі виробника міді перебуває під загрозою, оскільки виробництво в країні, як і раніше, нижче за очікуване, незважаючи на мільярди доларів, вкладені в нові проекти за останні 18 років, попередив у четвер Колін Гамільтон з BMO.

>

Аналітик із сировинних товарів зазначив, що минулого тижня він отримав кілька питань щодо зниження виробництва міді в Чилі з початку року, оскільки почали виходити звіти про виробництво за перший квартал від багатьох компаній, що працюють у південноамериканській країні.

Виробництво міді в Чилі в січні налякало інвесторів, оскільки воно впало на 7,5% порівняно з тим самим місяцем 2021 року до 425 700 тонн — найнижчого рівня за 11 років.

Нижча якість руди, брак води та інші тимчасові короткострокові проблеми були причинами різкого падіння, названими Державною чилійською комісією з міді (Cochilco). Однак для Гамільтона спад виробництва далеко не рідкість.

За оцінками BMO, виробництво міді в країні в 2022 році буде нижчим, ніж у 2004 році, коли в країні було вироблено трохи більше 5,4 млн тонн металу, що еквівалентно 37% світового виробництва.

«Після неухильного нарощування виробництва у 1990-х та на початку 2000-х років рівень виробництва залишився на колишньому рівні, і прогнози у 6 мільйонів тонн на рік плюс обсяг виробництва так і не справдилися», — написав Гамільтон.

Дієго Ернандес, президент Національного гірничодобувного товариства Чилі (Sonami), зберігає оптимізм. Колишній виконавчий директор державної компанії Codelco and Antofagasta Plc (LON:AAL) заявив, що очікує на зростання виробництва в країні в 2023 році, оскільки Teck Resources розширення копальні Quebrtada Blanca , що працює в другій половині цього року.

Ернандес заявив у березні , що у розробці не вистачає інших великих розробок, додавши, що як тільки з'явиться велика правова та нормативна визначеність, інвестиції мають зрости.

Старі шахти

За словами Гамільтона, проблеми зі здобиччю в Чилі пов'язані не лише з інвестиціями в нові проекти та розширенням, а й наслідком старіння існуючих активів.

«Зокрема, виробництво SX-EW [катодної міді] в Чилі продовжує неухильно знижуватися і в даний час на ~ 500 тис. тонн нижче за пікові рівні, що спостерігалися більше десяти років тому», — пише аналітик.

«Замість короткострокових проблем зі здобиччю, потенціал того, що виробництво в Чилі продовжить відставати від очікувань, важливіший з погляду інвестиційної тези», — додав він. За даними S&P Global, імпорт катода в США з Чилі за перші три місяці цього року зріс на 37%, порівняно з попереднім кварталом.

Установчі збори Чилі пропонують внести низку змін до Конституції, щоб замінити ринково-орієнтовану конституцію, яка походить від військової диктатури генерала Аугусто Піночета.

Ці зміни можуть вплинути на гірничодобувних компаній, оскільки вони можуть відкрити двері для націоналізації деяких з найбільших у світі мідних та літієвих активів.

Політики також допрацьовують  новий законопроект про роялті за видобуток корисних копалин, який підвищить тарифи для фірм на основі валових продажів та прибутковості.

В останні тижні ф'ючерси на мідь на Comex у Нью-Йорку торгуються з премією до ф'ючерсів на Лондонській біржі металів, що приваблює більше катодної міді, особливо з Південної Америки.