Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Tesla Ілона Маска укладає угоду з Мозамбіком, щоб знизити залежність від Китаю

Tesla купуватиме матеріал на переробному заводі Syrah, який отримує сировину зі свого рудника в Баламі, Мозамбік

Tesla звертається до Мозамбіку за ключовим компонентом своїх акумуляторів для електромобілів, що, на думку аналітиків, є першою у своєму роді угодою, покликаною знизити її залежність від Китаю щодо графіту.

Минулого місяця компанія Ілона Маска підписала угоду з австралійською Syrah Resources, яка управляє однією з найбільших у світі графітових копалень у цій південноафриканській країні. Це унікальне партнерство між виробником електромобілів та виробником мінералу, який має вирішальне значення для літій-іонних акумуляторів. Сума угоди не розголошується.

Tesla купуватиме матеріал на переробному заводі компанії у Відалії, штат Луїзіана, який отримує графіт зі свого копальні в Баламі, Мозамбік. Згідно з угодою, починаючи з 2025 року виробник електромобілів із Остіна, штат Техас, планує скуповувати 80 відсотків того, що виробляє завод — 8000 тонн графіту на рік. Syrah має довести, що матеріал відповідає стандартам Тесла.

Угода є частиною плану Tesla з нарощування потужностей з виробництва власних акумуляторів, щоб знизити залежність від Китаю, який домінує на світових ринках графіту, сказав Саймон Мурс на підставі даних та інформації про матеріали для акумуляторів британського постачальника Benchmark Mineral Intelligence.

«Все починається з геополітики, - сказав Мурс. «США хочуть збудувати достатньо потужностей усередині країни, щоб мати можливість виробляти (літій-іонні батареї) у США. І ця угода дозволить Tesla отримувати графіт незалежно від Китаю.

Мурс сказав, що виробництво батарей у США зменшить деякі питання, з якими стикається Tesla щодо своїх зв'язків із Китаєм, де на деяких шахтах виникають екологічні проблеми. Автовиробник також відкрив автосалон у районі Сіньцзян, де китайських чиновників звинувачують у примусовій праці та інших порушеннях прав людини щодо переважно мусульманських етнічних меншин.

Мурс сказав, що останні місяці акумуляторна промисловість зіткнулася з нестачею графіту. Графіт зберігає літій усередині батареї доти, доки він не знадобиться для вироблення електроенергії шляхом розщеплення на заряджені іони та електрони.

Це пов'язано з тим, що кожен великий автовиробник прагне перейти на електромобілі на тлі побоювань щодо зміни клімату.

За його словами, Tesla виробляє майже мільйон електромобілів на рік, і пошук достатньої кількості акумуляторів є її найбільшим обмеженням.

«Вони збільшили власні виробничі потужності з виробництва акумуляторів, — сказав Мурс, — але все ж таки «вони не можуть отримати достатню кількість акумуляторів».

Новий завод з виробництва акумуляторів, який компанія будує у своєму новому рідному місті Остін, штат Техас, дозволить їй наблизитися до самозабезпечення, але Мурс сказав, що він, як і раніше, купує акумулятори у інших виробників, «і це не зміниться в цьому десятиліття».

Наприклад, Tesla уклала угоду з Panasonic про виробництво акумуляторних батарей на заводі з виробництва акумуляторів неподалік Ріно, штат Невада.

Угода з Syrah є частиною ширших зусиль автовиробників щодо забезпечення відносно дефіцитною сировиною для акумуляторів, оскільки очікується зростання попиту на електромобілі, сказав Сем Абуельсамід, головний аналітик з електронної мобільності у Guidehouse Insights.

Угода також наближає графіт, що переробляється в Луїзіані, до заводів Tesla у США.

За словами Абуельсаміда, малоймовірно, що угода Tesla з Syrah викличе роздратування у китайського уряду, тому що Китай має багато ринків збуту для свого графіту, включаючи збільшення внутрішнього виробництва електромобілів.

Китай є найбільшим світовим ринком Tesla. Він має гігантський завод недалеко від Шанхаю, і він продає там близько 450 000 автомобілів на рік порівняно з приблизно 350 000 у США, сказав Абуельсамід.

За словами Мурса, для австралійської гірничодобувної компанії угода має вирішальне значення, оскільки має некитайського покупця графітової продукції.

Графітова копальня Syrah (Сіра) у самій північній провінції Мозамбіку, Кабу-Делгаду, є однією з найбільших у світі і може виробляти 350 000 тонн лускатого графіту на рік.

Кабо-Дельгадо останніми роками зіткнувся з насильством з боку ісламських екстремістів, повстанського руху, який нещодавно поширився вглиб країни від прибережних районів до сусідньої провінції Ньяса.

Рудник знаходиться на головній дорозі, що сполучає провінції Кабо-Дельгадо та Ньяса, яка була нещодавно модернізована китайським підрядником. На церемонії відкриття дороги у грудні президент Філіпе Ньюсі закликав до пильності, щоб дорога не використовувалася повстанцями.