Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Енергоатом та СхідГЗК провели спільну нараду з уранової галузі України

За сприяння Енергоатому здійснюється підготовка зустрічей СхідГЗК із західними компаніями – лідерами в уранодобувній галузі для залучення сучасного досвіду, передових технологій та можливої ​​інвестиційної підтримки.

12 січня 2022 року керівники НАЕК «Енергоатом» Петро Котін та Східного гірничо-збагачувального комбінату Сергій Шовгеля провели координаційну нараду за участю керівників підрозділів обох підприємств. Зустріч була присвячена темі розвитку уранодобувної галузі України та, зокрема, взаємодії СхідГЗК із основним споживачем уранової продукції – держкомпанією «Енергоатом».

На нараді представили розгорнуту інформацію про фінансово-економічний стан СхідГЗК, результати виконання виробничої програми за 2021 рік та перспективні плани на 2022–2026 роки.

У планах підприємства – розробка залишкових запасів природного урану на Смолінській та Інгульській шахтах та зняття їх з експлуатації, починаючи з 2023 та 2027 років відповідно. Одночасно забезпечуватиметься перспективний розвиток Новокостянтинівського родовища, яке за запасами урану є найпотужнішим у Європі. Планується, що при його освоєнні видобуток урану поступово нарощуватиметься. Серед основних завдань – будівництво нових стволів, транспортно-складського комплексу, енергооб'єктів, залізниці тощо. Передбачається досягти виробництва на Новокостянтинівській шахті до 1500 тонн уранового оксидного концентрату (УОК) на рік уже 2027 року.

Обговорювали також шляхи залучення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у СхідГЗК для збільшення видобутку до 2400 тонн УОК, що могло б повністю забезпечити річну потребу Енергоатому в урановій продукції. Так, за сприяння Енергоатому здійснюється підготовка зустрічей СхідГЗК із західними компаніями – лідерами в уранодобувній галузі для залучення сучасного досвіду, передових технологій та можливої ​​інвестиційної підтримки.

Отдельним блоком розглядалося питання скорочення персоналу комбінату. Запропоновано варіанти перепідготовки працівників, що звільняються. Як пропозиція розглядається можливість перекваліфікації їх на будівельні спеціальності для подальшого залучення до будівництва нових атомних об'єктів НАЕК «Енергоатом» (насамперед – на ХАЕС) вахтовим методом.

Детально обговорили поточний стан справ щодо чинних контрактів між Енергоатомом та СхідГЗК, у тому числі забезпечення взаєморозрахунків.

Також розглянули питання потенційного входження СходГЗК до складу Енергоатома, можливі переваги та ризики у разі такого приєднання.

Після зустрічі керівник Енергоатому Петро Котін зазначив, що така нарада із залученням керівництва СхідГЗК дуже важлива, допомагає спеціалістам з Енергоатому краще розуміти специфіку роботи уранодобувної промисловості, проблеми та виклики, що стоять перед СхідГЗК.

«У нас з'явилася можливість проговорити сценарії ефективного реагування на ці важливі виклики, а також окреслити можливі перспективні напрямки розвитку цього підприємства та галузі загалом, – наголосив Петро Котін. –  Енергоатом відчуває відповідальність за уранодобувну галузь України, оскільки розуміє, що СхідГЗК є стратегічним державним підприємством, ефективна та прогнозована робота якого сприятиме зміцненню енергетичної незалежності держави».

Зі свого боку Сергій Шовгеля  зазначив:  «СхідГЗК відчуває підтримку Енергоатому. Сьогодні наші підприємства переходять до активнішої взаємодії. Вживаємо всіх можливих заходів для забезпечення своєчасного постачання уранового оксидного концентрату для Енергоатому, а також погашення товарної заборгованості перед Компанією за попередні роки. Для нас дуже важлива підтримка Енергоатому в питаннях працевлаштування персоналу, що скорочується, зокрема його перепідготовки для роботи за іншими перспективними напрямками в атомно-енергетичній та будівельній сферах. Зараз ми працюємо над вирішенням наявних проблем СходГЗК разом з Міністерством енергетики України, НАЕК «Енергоатом» та іншими підприємствами та організаціями, розглядаючи питання входження СхідГЗК у структуру Енергоатома».