Зворотний дзвінок

Новини ринку металургії

Збільшення китайського імпорту свинцю поки не в змозі розворушити ринок

Китай в минулому році імпортував 128 000 тон рафінованого свинцю, в результаті чого сукупний дворічний обсяг склав 206 000 тон. Це найбільший показник після 2009 року, коли обсяг імпорту свинцю в країну досягав 157 000 тон.

Незважаючи на те, що Китай - це найбільший світовий споживач і виробник свинцю, останнім часом в цій сфері простежуються негативні тенденції.

Через триваючого сьомий місяць поспіль спаду в автомобільному секторі Китаю, продажі автомобілів знизилися на 15,8 відсотка в січні, і це тягне за собою ослаблення ринкового попиту на свинець, що використовується в автомобільних батареях.

За оцінками Міжнародної групи з виробництва цинку і свинцю (ILZSG), видобуток свинцю в Китаї в минулому році впала на 3,4 відсотка - другий рік поспіль.

Через введення більш жорстких екологічних обмежень китайські виробники зіткнулися зі зниженням доступності концентратів для виробництва рафінованого свинцю.

Обсяг видобутку свинцю в світі виріс лише на незначні 0,7 відсотка, і пов'язана з цим напруженість негативно позначилася на китайському імпорті концентратів.

Імпортні поставки падали протягом трьох років поспіль. Їх загальна вага в минулому році склав 1,23 мільйона тонн, що на 35 відсотків нижче, ніж в 2015-му.

За оцінками ILZSG, в минулому році на світовому ринку був зафіксував дефіцит споживання рафінованого свинцю в розмірі 98000 тонн, що значно нижче дефіциту в 148000 тонн в 2017 році.

Самий останній прогноз ILZSG в жовтні минулого року, з урахуванням збільшення китайського імпорту, вже говорить про перехід до надлишку в 50 000 тонн цього року.

В січні імпорт свинцю в Китай склав 25 800 тонн, що перевищує загальний обсяг імпорту металу за період 2011-2016 роки.